Björnfilé med tillbehör

POPULÄRT
Björnfilé med tillbehör
Foto: Tv4
Sebastian Gröndal
Sebastian Gröndal

Björnfilé med tillbehör

Av: Sebastian Gröndal

Från: Nyhetsmorgon

30 ingredienser

1 h

Björnfilé med stuvad svartkål, svamp, rökt sidfläsk, picklade lingon och rödvinssås är en festlig rätt som kommer förgylla helgmiddagen.

Ingredienser

portioner

Björnfilé

  • 600 g björnfilé, eller t.ex. renkalvinnanlår
  • salt
  • peppar
  • olja (till stekning)
  • smör (till stekning)
  • 3 timjankvistar
  • 2 klyftor vitlök

Stekt svartkål med svamp och rökt sidfläsk

  • olja (till stekning)
  • 75 g ostronskivling
  • 100 g sidfläsk, tärnat rökt
  • 1 gul lök, finhackad
  • 4 blad svartkål, strimlad
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Picklade lingon

  • 1 dl lingon
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker

Rödvinssås

  • 2 msk olja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 3 timjankvistar
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 msk rödvinsvinäger (eller sherryvinäger)
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl kalvfond
  • svartvinbärsgelé (efter smak)
  • salt
  • 25 g smör, rumsvarmt

Gör så här

Björnfilé

  1. Värm upp en stekpanna på medelhög värme och starta ugnen på 150 grader.
  2. Putsa och krydda köttet runt om.
  3. Tillsätt matolja och bryn köttet på en sida i cirka 1 minut.
  4. Tillsätt en klick smör och vänd på köttbiten.
  5. Stek i en minut till och tillsätt timjan och vitlöken och ös köttet med smöret.
  6. Lägg över köttet på en plåt och låt gå i ugnen tills innertemperaturen är 58-60 grader om det är björn. Använder ni renkalvinnanlår så ta ut vid 52 grader.
  7. Låt sedan köttet vila i 5-10 minuter innan servering.

Stekt svartkål med svamp och rökt sidfläsk

  1. Värm upp en stekpanna på medelhög värme.
  2. Tillsätt lite matolja och stek svampen och sidfläsket i cirka 1 minut.
  3. Tillsätt löken och stek tills den mjuknar och börjar bli lite gyllene.
  4. Tillsätt sedan svartkålen och stek under omrörning tills kålen har mjuknat.
  5. Häll i grädden och låt koka in. Smaka av med salt och peppar.

Picklade lingon

  1. Lägg lingonen i en burk.
  2. Koka upp vatten, ättika och socker. Häll lagen över lingonen och låt svalna.
  3. Ställ burken sedan i kylskåpet.

Rödvinssås

  1. Värm upp en kastrull på medelhög värme och tillsätt oljan. Stek löken, vitlöken, timjan, och pepparkornen under omrörning utan att löken tar färg.
  2. Tillsätt vinägern, låt koka samman med löken och kryddorna.
  3. Häll i vinet och låt puttra tills hälften är kvar.
  4. Tillsätt fond och smaka sedan av med salt och svartvinbärsgelé.
  5. Montera ner smöret och servera tillsammans med övriga tillbehör till köttet.