Rosta valnötter i en torr panna. Mixa till ett puder.
Mixa ihop kallt osaltat smör, socker och 1 dl av de rostade nötterna i en mixer tills det blir en deg. Tillsätt lite kallt vatten om det behövs. Lägg degen i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Forma degen till små bollar och tryck ut i portionsformar ca 3 cm i diameter och 1 cm djup.
Grädda formarna på en plåt i ugnen i ca 10 min. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Smält vit choklad i vattenbad och pensla insidan av formarna när de svalnat.
Blåbärskompott
Koka alla ingredienser till kompotten och låt svalna.
Crème pâtissière med vispgrädde
Värm upp mjölken i en kastrull.
Vispa vaniljstångens frön, socker, ägg, äggulor och maizena poröst. Häll den varma mjölken över äggvispet under kraftigt omrörning.
Häll sedan tillbaka krämen i kastrullen och låt koka upp. Låt krämen bubbla försiktigt en stund så smaken från maizenan försvinner.
Plasta krämen och kyl.
Vispa grädde och vänd ned i vaniljkrämen.
Montering
Fyll tartelettformarna med lite blåbärskompott och spritsa sedan en topp av vaniljgrädden ovanpå.
Dekorera med de färska blåbären genom att täcka vaniljkrämen så du få en ”blåbärskupol”. Pudra lätt med florsocker