Blåbärspaj med fluffig vaniljgömma

Blåbärspaj med fluffig vaniljgömma
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
My Sundberg
My Sundberg

Blåbärspaj med fluffig vaniljgömma

18 ingredienser

ca 1 h 30 m

Munsbitar med fräscha blåbär och vaniljmitt på knaprig botten.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Tarteletter

  • 75 g valnötter
  • 125 g osaltat smör, kallt
  • 150 g vetemjöl
  • 100 g strösocker
  • 0,5 krm salt

Blåbärskompott

  • 250 g svenska blåbär
  • 1 citron
  • 1 dl strösocker [85 g]
  • 2 tsk majsstärkelse

Crème pâtissière med vispgrädde

  • 500 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 100 g strösocker
  • 1 ägg [60 g]
  • 3 äggulor [90 g]
  • 20 g majsstärkelse
  • 400 g vispgrädde

Blåbärstopping

  • 250 g färska blåbär
  • 1 msk florsocker

Gör så här

Tarteletter

  1. Rosta valnötter i en torr panna. Mixa till ett puder.
  2. Mixa ihop kallt osaltat smör, socker och 1 dl av de rostade nötterna i en mixer tills det blir en deg. Tillsätt lite kallt vatten om det behövs. Lägg degen i kylen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Forma degen till små bollar och tryck ut i portionsformar ca 3 cm i diameter och 1 cm djup.
  5. Grädda formarna på en plåt i ugnen i ca 10 min. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
  6. Smält vit choklad i vattenbad och pensla insidan av formarna när de svalnat.

Blåbärskompott

  1. Koka alla ingredienser till kompotten och låt svalna.

Crème pâtissière med vispgrädde

  1. Värm upp mjölken i en kastrull.
  2. Vispa vaniljstångens frön, socker, ägg, äggulor och maizena poröst. Häll den varma mjölken över äggvispet under kraftigt omrörning.
  3. Häll sedan tillbaka krämen i kastrullen och låt koka upp. Låt krämen bubbla försiktigt en stund så smaken från maizenan försvinner.
  4. Plasta krämen och kyl.
  5. Vispa grädde och vänd ned i vaniljkrämen.

Montering

  1. Fyll tartelettformarna med lite blåbärskompott och spritsa sedan en topp av vaniljgrädden ovanpå.
  2. Dekorera med de färska blåbären genom att täcka vaniljkrämen så du få en ”blåbärskupol”. Pudra lätt med florsocker