Bläckfisksallad med olivbröd

Bläckfisksallad med olivbröd
Foto: Tv4

Bläckfisksallad med olivbröd

Av: Safira - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

40 m

Bläckfisksallad med olivbröd är en fräsch förrätt som snabbt kan bli riktigt populär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bläckfisksallad

  • ca 700 kg bläckfisk
  • 2 dl olivolja (portugisiska)
  • 2 lagerblad
  • 1 rödlök, med skal
  • 1 msk flingsalt
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 röd paprika
  • 2 tomater
  • ca 20 g färsk koriander
  • ca 20 g persilja
  • 1 rödlök, hackad
  • 380 g färdigkokta kikärtor
  • 3 msk vinäger (portugisiska)
  • 1 tsk svartpeppar

Olivbröd

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 tsk salt
  • 50 g smör
  • 50 g ost
  • 2 dl svarta oliver, utan kärnor
  • 2 msk persilja, hackad
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5-2 dl mjölk

Gör så här

Bläckfisksallad

  1. Rengör bläckfisken och ta bort innanmätet om du har en hel bläckfisk.
  2. Koka bläckfisken i vatten med en del av olivoljan, lagerblad och den tvättade löken med skal tills den blir mjuk. Ta bort från värmen, krydda med lite salt och låt svalna.
  3. Tvätta chili, ta bort fröna och hacka den. Hacka även röd paprika och tomater.
  4. Tillsätt hackad koriander, persilja, hackad chili, hackad röd paprika, hackad lök, olivolja, kikärtor och vinäger i en skål. Krydda med salt och peppar och blanda väl.
  5. Blanda sedan ner bläckfisken.

Olivbröd

  1. Sätta ugnen på 250 grader.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Skär smöret i tärningar och arbeta in det i mjölet till en smulig massa.
  3. Tärna osten, halvera oliverna och hacka persilja. Blanda ner ost, oliver, och persilja i mjölblandningen. Tillsätt olja och mjölk och blanda samman till en kladdig deg.
  4. Lägg degen på en medellång form, skvätt lite varm vatten samt olivolja över. Grädda mitt i ugnen i 20–30 minuter. Låt svalna innan servering.