Blinier med pålägg

Blinier med pålägg
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Blinier med pålägg

12 ingredienser

Blinier är plättar gjorda på bovete. En bra bas för olika nordiska pålägg som sill, ansjovis och olika fiskrom.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl mjölk (ca 37°)
  • 0,5 förp jäst, knappt
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg, separera vita och gula
  • 2 msk margarin, smält

Pålägg:

  • gräddfil
  • gul lök, hackad
  • stenbitsrom
  • ansjovisfilé
  • ägg, hårdkokt och hackat

Gör så här

  1. Rör ut jästen med mjölken. Vispa ner mjöl, salt och äggulor. Jäs smeten ca en timme.
  2. Vispa vitorna hårt, vänd ned dem och fettet i smeten.
  3. Grädda tjocka plättar på medelvärme.
  4. Som pålägg används gräddfil med hackad lök och stenbitsrom eller gräddfil med ansjovisfilé och hackat ägg.