Blodpudding på gammelfarmors vis

Niklas Ekstedts blodpudding
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Blodpudding på gammelfarmors vis

16 ingredienser

1,5 h

Gamla Riksarkivets blodpudding är milt kryddad så att smaken av det lena smöret som skivorna är stekta i får dominera. Till den serveras klyftor av äpple och rödlök, också stekta i smör.

Receptet är från boken Niklas jul av Niklas Ekstedt, Triumf Förlag.
 

Ingredienser

portioner
  • 1 l grisblod
  • 100 g späck, tärnat
  • 2 gula lökar, hackade
  • 4 äpplen, tärnade
  • 100 g smör (att steka i och smörja form)
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 krm malen kryddpeppar
  • 1,5 krm malen nejlika
  • 2 krm malen kanel
  • 2 msk torkad mejram
  • 100 g russin
  • 1 dl kalvfond
  • 2 dl mörk sirap
  • 7,5 cl eau de vie
  • 0,5 l finmalt rågmjöl
  • äppelklyftor, lökklyftor och rårörda lingon till servering

Gör så här

  1. Stek späcket och lägg åt sidan.
  2. Stek lök och äpple i smöret. Tillsätt 
kryddor och russin och låt steka med en kort stund. Häll på fond, sirap och Eau de Vie. Koka ihop någon minut. Lägg i späcket. Låt kallna.
  3. Häll det silade blodet i en stor bunke. Tillsätt den avsvalnade äpple- och späckröran. Vispa i rågmjölet. Blanda väl.
  4. Sätt ugnen på 160°. Smörj en stor form. Häll i smeten. Baka i ugnen 40–55 minuter beroende på hur stor formen är. Kyl ner över natten.
  5. Skiva blodpuddingen och stek i smör. Servera med stekta äppel- och lökklyftor och gärna rårörda lingon.