Blomkålspopcorn med ranchdipp

koket.se
Blomkålspopcorn med ranchdipp
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Blomkålspopcorn med ranchdipp

22 ingredienser

45 min

Krispiga och kryddiga små friterade blomkålsbuketter, också kallade popcorn, serveras med en svalkande och hemgjord ranchsås samt frasigt vitlöksbröd. En läcker och lekfull plockmiddag.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål (stort)

Paneringssmet

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl kolsyrat vatten
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk gochugaru
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • salt

Ranchsås

  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka gräslök
  • 2 tsk vitlökspulver
  • citronsaft
  • ca 2 l matolja, till freitering
  • salt

Vitlöksbröd

  • 1 baguette (gärna surdeg)
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g parmesanost
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, grillfunktion
  2. Vispa ihop smeten i en skål tillsammans med kryddorna, låt stå.
  3. Hacka alla örterna till ranchsåsen, spara lite till servering.
  4. Blanda ihop majonnäs, gräddfil, örter och vitlökspulver i en skål. Smaka av med citronsaft och salt, ställ kallt.
  5. Skär brödet i skivor. Rör ihop smöret med salt och peppar. Riv ned vitlöken och hälften av parmesanen. Vänd runt och bred smöret på brödskivorna. Grilla vitlöksbröden gyllene i ugnen, till de får färg.
  6. Värm oljan i en kastrull med lock, ca 170 grader.
  7. Doppa nu blomkålen i smeten, lägg i den varma oljan och fritera i 2-4 minuter.
  8. Ta upp och låt rinna av på galler eller hushållspapper. Fortsätt så tills all blomkål är tillagad.
  9. Lägg blomkålen på ett fat och toppa med resterande örter. Servera med ranchdipp, vitlöksbröd och riv resten av parmesanosten över.