Blomkålssoppa med friterad kapris

Blomkålssoppa med friterad kapris
Foto: Katarina Kling
Katarina Kling
Katarina Kling

Blomkålssoppa med friterad kapris

13 ingredienser

En mjuk och krämig soppa toppad med friterad kapris som ger en spännande touch.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 l hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 0,5 dl färsk timjan
  • 200 g färskost
  • salt
  • svartpeppar

Friterad kapris

  • 1 dl kapris
  • olivolja

Topping

  • färsk timjan
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela blomkålen i buketter. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg allt på en plåt klädd med bak- plåtspapper. Ringla över olivolja och blanda runt. Rosta i cirka 20 minuter eller tills blom- kålen fått fin färg.
  3. Koka upp buljongen i en kastrull. Finhacka timjan och tillsätt den i buljongen. Lägg i den rostade blomkålen och löken. Sjud på låg värme i cirka 30 minuter tills blomkålen är riktigt mjuk.
  4. Ha i färskosten och mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  5. Låt kaprisen rinna av ordentligt. Hetta upp olivolja i en stekpanna. När oljan är varm, lägg i kaprisen och rör om då och då. Stek i några minuter och låt kaprisen rinna av på ett hushållspapper.
  6. Toppa soppan med färsk timjan, friterad kapris och olivolja.