En focaccia med soltorkade tomarer i degen, dekorerad till ett riktigt konstverk! Serveras tillsammans med en ostsås på ostbågar(!) och en fetaostdipp.
Rör ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en degbunke till en hushållsassistent. Tillsätt även hackade soltorkade tomater och timjan efter smak.
Tillsätt lite vetemjöl åt gången och arbeta samman till en deg - knåda i maskinen i ca 2 minuter.
Täck bunken med plastfolie och bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 30-35 minuter.
Sätt på ugnen på 220 grader i varmluftsugn (vanlig ugn 240 grader).
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda tills den blir smidig.
Olja in en långpanna med ett tunt lager med olivolja på botten samt kanterna. Strö ut lite flingsalt och torkad rosmarin över botten.
Tryck ut degen i långpannan till cirka 1-2 cm tjock. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek under plastfolie och bakduk i ca 30-35 minuter.
Gör gropar i degen genom att sätta ner fingrarna och gnid in hela brödet med olivolja.
Dekorera och skapa ett konstverk med olika grönsaker, lökar och blad.
Ringla över rikligt med god olivolja och använd en brödpensel för att pensla in olivoljan över hela brödet. Strö över färsk eller torkad rosmarin samt flingsalt.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter eller tills dess att brödet är gyllene.1,5 h
Gratinerad ostbågsdipp
Häll ostkrokarna i en påse och krossa dem.
Värm mjölken i en kastrull.
Smält smöret i en annan kastrull och vispa ner mjölet, lite i taget. Tillsätt mjölken och sjud tills blandningen tjocknar. Häll i den rivna cheddarosten (2,5 dl) och låt den smälta. Rör till sist i de krossade ostkrokarna.
Lägg ostkrämen i en liten ugnssäker form. Toppa med riven parmesan och cheddar. Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin färg.
Fetaostdipp
Mixa fetaost och crème fraiche till en slät kräm. Blanda ner pressad vitlök och lägg upp i en skål. Droppa över lite olivolja och strö på nymald svartpeppar. Garnera gärna med en svart oliv.