En bolognese helt utan kött, istället är det blötlagd vetekross som tillsammans med grönsaker och svamp som utgör basen för den här mustiga grytan. Bjud med vitlökskrutonger.
5-6 tomater (gärna San Marzano-tomater som är bra till tomatsås)
3 dl rött vin
0,5 l buljong som du kokar på skal från grönsakerna
1 röd chilifrukt (gärna Pinocchio-chili)
färska örter (t ex rosmarin och lagerblad)
parmesanost
citronverbena
olivolja
salt
Rostat vitlöksbröd
4 skivor bröd, gärna surdegsbröd (kan gärna vara lite gammalt)
4 klyftor vitlök
olivolja
Gör så här
Koka upp ca 1 l vatten i kastrull som ska bli buljong.
Lägg i skalen från lök, morötter och bladen från sellerin.
Lägg i bitar av undersidan på hatten på karljohansvampen (den som ofta slängs). Låt koka på svag värme
Ta en annan gryta och häll i rikligt med olivolja.
Hacka lök och lägg i grytan, stek på svag värme.
Skär morötter och bladselleri i 0,5 cm små bitar och lägg i grytan.
Dags att lägga i vetekrosset, ha gärna i lite mer olja för vetet suger mycket vätska. Stek och rör runt ordentligt så att inte vetet fastnar i botten.
Häll i vinet och vänd runt.
Hacka tomater i samma storlek som morötter och selleri och lägg ner i grytan. Gör likadant med svampen.
Ta nu buljongen, som kokat en god stund, och sila av ner i grytan.
Ta ungefär 0,5 liter eller så mycket som du vill ha för en lösare eller fastare sås.
Släng i en bunt med kryddkvistar, t ex rosmarin och lagerblad (fiska upp dem sen innan servering).
Hacka chilin och tillsätt den i grytan. Smaka av med salt och peppar. Lägg locket på glänt och låt småkoka ca 30 minuter tills grönsakerna känns mjuka.
Rostat vitlöksbröd
Rosta brödskivorna i en torr stekpanna. När brödet känns rostat på ytan, ta upp det, ringla på olivolja och riv vitlök direkt på brödet.
Skär brödet i mindre bitar, tänk krutongstorlek.
Servera bolognesen i djupa tallrikar med brödkrutonger, riven parmesan och några blad citronverbena. Buon appetito!