Bolognese på vetekross

Bolognese på vetekross Mandelmanns
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Bolognese på vetekross

16 ingredienser

En bolognese helt utan kött, istället är det blötlagd vetekross som tillsammans med grönsaker och svamp som utgör basen för den här mustiga grytan. Bjud med vitlökskrutonger.

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 5 selleristjälkar
  • 3-4 dl vetekross, blötlagt
  • 0,5-1 karljohansvamp (torkad går också bra)
  • 5-6 tomater (gärna San Marzano-tomater som är bra till tomatsås)
  • 3 dl rött vin
  • 0,5 l buljong som du kokar på skal från grönsakerna
  • 1 röd chilifrukt (gärna Pinocchio-chili)
  • färska örter (t ex rosmarin och lagerblad)
  • parmesanost
  • citronverbena
  • olivolja
  • salt

Rostat vitlöksbröd

  • 4 skivor bröd, gärna surdegsbröd (kan gärna vara lite gammalt)
  • 4 klyftor vitlök
  • olivolja

Gör så här

  1. Koka upp ca 1 l vatten i kastrull som ska bli buljong.
  2. Lägg i skalen från lök, morötter och bladen från sellerin.
  3. Lägg i bitar av undersidan på hatten på karljohansvampen (den som ofta slängs). Låt koka på svag värme
  4. Ta en annan gryta och häll i rikligt med olivolja.
  5. Hacka lök och lägg i grytan, stek på svag värme.
  6. Skär morötter och bladselleri i 0,5 cm små bitar och lägg i grytan.
  7. Dags att lägga i vetekrosset, ha gärna i lite mer olja för vetet suger mycket vätska. Stek och rör runt ordentligt så att inte vetet fastnar i botten.
  8. Häll i vinet och vänd runt.
  9. Hacka tomater i samma storlek som morötter och selleri och lägg ner i grytan. Gör likadant med svampen.
  10. Ta nu buljongen, som kokat en god stund, och sila av ner i grytan.
  11. Ta ungefär 0,5 liter eller så mycket som du vill ha för en lösare eller fastare sås.
  12. Släng i en bunt med kryddkvistar, t ex rosmarin och lagerblad (fiska upp dem sen innan servering).
  13. Hacka chilin och tillsätt den i grytan. Smaka av med salt och peppar. Lägg locket på glänt och låt småkoka ca 30 minuter tills grönsakerna känns mjuka.

Rostat vitlöksbröd

  1. Rosta brödskivorna i en torr stekpanna. När brödet känns rostat på ytan, ta upp det, ringla på olivolja och riv vitlök direkt på brödet.
  2. Skär brödet i mindre bitar, tänk krutongstorlek.
  3. Servera bolognesen i djupa tallrikar med brödkrutonger, riven parmesan och några blad citronverbena. Buon appetito!