Krämig dipp på svenskodldade soldatbönor. Passa på att blötlägga och koka fler bönor när du ändå är igång. Kokta bönor går fint att frysa och är praktiska att ta fram och blanda i en gryta eller sallad.
färsk vitlök, efter tycke och smak (Marie tog den vita delen på två färska)
salt
peppar
Att dippa
grön sparris
morot
Gör så här
Lägg soldatbönor eller andra torkade bönor i kallt vatten över natten.
Koka upp vatten i en kastrull med lite salt, lägg ner bönorna och låt koka tills de mjuknar men ändå har en liten stuns kvar. Det tar ca 30 minuter, men prova gärna en böna då och då så att det inte kokar för länge. När bönorna är klara, lägg dem i en mixer och kör mixern länge så att röran blir riktigt krämig.
Häll i saften av en citron och olivolja under mixningen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner färsk sparris i kokande saltat vatten och koka i 3 minuter. Har du riktigt fina sparris så spar några råa. Skala och skär morot i stavar.
Doppa sparris och morötter i den goda bönröran och njut, tillsammans med vänner eller ensam.