Filodegspaj med fetaost kan bli en riktigt god förrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
300 g fetaost (bosnisk Travnicki sir, finns i nästan alla affärer)
2 ägg
1 tsk salt
Sallad
2 tomater
0,5 gurka
1 salladslök (eller gul lök)
1 msk crème fraîche
1 krm salt
Gör så här
Paj
Blanda mjöl, salt och vatten i en plastbunke.
Rör om ordentligt, antingen med en elvisp eller för hand. Degen ska bli mjuk och len och släppa från kanterna. Låt degen vila i 15 minuter.
Ta upp degen på en mjölad arbetsyta, degen fastnar lätt så ha en duk under. Knåda degen några gånger med handen. Låt stå i 5 minuter.
Kavla ut degen till en stor cirkel, kavla ut så tunt du bara kan.
Häll 2 msk olja över degen, vik den ena änden över den andra och låt degen vila i ca 10 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader (sänk till 200 när du sätter in pajen i ugnen).
Vik tillbaka degen och börja med att dra ut degen med händerna. Dra ut den runt alla kanter, så att du nästan får en genomskinlig deg. Dra ut den så mycket du kan!
Fyllningen
Blanda osten med äggen och tillsätt saltet. Rör om.
Paj forts.
Fördela lite fyllning i taget runt kanterna av degen hela vägen runt.
Vik kanterna över fyllningen och gör så hela vägen runt.
Rulla nu degen inåt hela vägen runt. Skär av degen i mitten så att den släpper och du kan rulla runt degen till en stor avlång cirkel.
Nu kan du forma degen till pita, snäckor eller snurra runt hela degen på en plåt.
Pensla med lite olja och grädda i mitten av ugnen tills de har fått en fin gyllene färg.