Bouef bourguignon med potatismos

Bouef bourguignon med potatismos
Foto: TV4

Bouef bourguignon med potatismos

22 ingredienser

2 h 30 min

Franskt långkok på högrev, sidfläsk, svamp och rött vin med mustiga smaker. Bjud med ett luftigt potatismos.

Ingredienser

portioner
  • 800 g högrev
  • 200 g sidfläsk
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 10 steklökar
  • 10 champinjoner
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl rött vin
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl vatten
  • 150 g smör
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 msk japansk soja
  • salt
  • peppar

Potatismos

  • 800 g potatis
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl mjölk
  • 200 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär köttet i tärningar (2x2 cm) och sidfläsket i små bitar (1x1 cm).
  2. Skala och finhacka gul och vitlöken. Skär morötterna i bitar.
  3. Hetta upp en gryta med lite smör. Bryn köttet i smöret till fin färg. Salta och peppra. salt och peppar. Lyft upp köttet och lägg åt sidan.
  4. I samma gryta, stek sidfläsket och grönsakerna tills de mjuknar.
  5. Strö över vetemjölet och vänd runt.
  6. Häll i lite av vinet för att deglacera grytan.
  7. Tillsätt resterande vin, vatten, fond, soja, timjan och lagerblad.
  8. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 1,5–2 timmar tills köttet är mört.
  9. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  10. Mosa potatisen med mjölk, smör och riven vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  11. Skär svampen i grova bitar. Skala steklökarna. Lägg ner svamp och steklök i grytan mot slutet av tillagningstiden.
  12. Innan serveringen, blanka av grytan med en klick smör.
  13. Smaka av grytan med salt och peppar. Ta bort lagerbladen och servera med potatismos.