En härlig, smakrik, fisksoppa med rötterna i Marseille, tolkad på Charlottas vis. Toppa soppan med musslor, räkor, krutonger och servera den krämiga rouillen vid sidan om.
600 g blandade fiskfiléer, skurna i bitar (kolja, långa, piggvar, lax)
Rouille
0,5 dl inkråm av vitt bröd blötlagt i vatten
1 äggula
0,25 g saffran
0,5 dl rapsolja - ej kallpressad
0,5 dl olivolja
0,5 citron, saften
salt
peppar
Gör så här
Räkfond
Börja med att skala räkorna. Spara både räkor och skal, lägg räkorna i kylen fram till servering.
Värm upp en panna på hög temperatur Fräs räkskalen tillsammans med lök, morot, lagerblad och timjan i lite smör och olja. Slå på 4 dl vatten, sätt på ett lock och låt sjuda 15 minuter på medeltemperatur.
Hacka persilja, vitlök och chili.
Värm upp en större kastrull med lock, bryn persiljan, vitlöken och chilin i lite olivolja, tillsätt blåmusslorna och 1 dl vitt vin. Låt musslorna koka i 3-4 minuter eller tills musslorna öppnar sig
Ta upp musslorna ur spadet och plocka ut musslorna ur skalen. Lägg musslorna i kyl fram till servering.
Häll vätskan från musslorna i räkbuljongen och låt koka i ytterligare 10 minuter.
Soppa
Hetta upp en gryta med lite olja och smör. Tillsätt lök, zucchini, morot, fänkål, skalade tomater, vitt vin, hönsbuljong, kapris och saffran.
Sila av räkfonden ner i grytan med grönsakerna och låt puttra på medelvärme 15 minuter, smaka av med salt och peppar. Gör under tiden rouillen.
Rouille
Lägg brödet i en skål, slå på äggulan, saffran och vispa. Tillsätt oljan droppvis tills du får en sås liknade majonnäs. Smaksätt med citron, salt och peppar och lägg in i kylen fram till servering.
Servering
Stek surdegskrutongerna knapriga. Blanda krutongerna med räkorna och musslorna du lagt undan.
Lägg i fiskbitarna i soppan, låt sjuda i soppan 3-4 minuter.
Lägg upp soppan i varma tallrikar och toppa med blandningen av musslor, räkor och krutonger. Servera rouillen vid sidan om.