Broccoli- och blomkålsgratäng med ädelost

POPULÄRT
koket.se
Broccoli- och blomkålsgratäng med ädelost
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Broccoli- och blomkålsgratäng med ädelost

17 ingredienser

En lättlagad och prisvärd gratäng på broccoli och blomkål som får god smak av ädelost. Bjud den med en enkel sallad dressad i en citronett.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g broccoli
  • 500 g blomkål
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 ägg
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl riven ost
  • 140 g ädelost
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • salt
  • peppar

Sallad med citronett

  • 65 g mâchesallad
  • 1 gemsallad
  • 1 citron
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela broccoli och blomkål i små buketter. Skär stammen i skivor.
  3. Koka upp vatten och mycket salt i en stor kastrull.
  4. Blanchera broccoli och blomkål i 2 minuter Ta upp och låt ånga av.
  5. Vispa ihop ägg och matlagningsgrädde.
  6. Skala och riv i vitlöken. Smaksätt med cayennepeppar och salt. Vänd ner den rivna osten och smula ner hälften av ädelosten.
  7. Smörj en stor ugnsform och lägg i broccoli och blomkål.
  8. Häll på stamningen och rör runt. Smula över resterande ädelost.
  9. Gratinera i ca 15-20 minuter, ytan skall få färg.
  10. Vispa ihop olivolja, pressad citron och dijonsenap till en dressing. Salta och peppra.
  11. Bryt hjärtsalladen i bitar och blanda med mâchesalladen. Ringla över dressingen och servera med gratängen!

Tips! Gratängen går också jättebra att göra på fryst broccoli och blomkål.