Dillabröd

Dillabröd
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Dillabröd

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

9 ingredienser

Dill är en underskattad krydda i brödet. Det blir gott och får en roligare färg. Receptet räcker till ca 30 kuvertbröd.

Ingredienser

  • 500 g vatten
  • 300 g rågsurdeg
  • 15 g jäst
  • 600 g vetemjöl special
  • 150 g durummjöl
  • 20 g brödsirap
  • 15 g havssalt
  • 50 g dill, hackad
  • 100 g riven lagrad ost (t ex cheddarost, brännvinsost eller västerbotten)

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom saltet, dillen och osten och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Tillsätt dillen och osten och arbeta in dem i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  2. Forma degen till två avlånga rullar. Skär varje rulle i ca 15 bitar som du formar till runda bullar. Tryck till på sidorna av varje bulle och rulla bullarna fram och tillbaka så att de blir spolformade och spetsiga i ändarna. Lägg upp dem på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i 1–1 ½ timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.
  4. Mjöla och snitta bröden med en vass kniv. Ställ in dem i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned.
  5. Grädda bröden i 12–15 minuter.
  6. Låt bröden svalna på galler.