Enkel focaccia med potatis och rödlök

Baka ett gott bröd till festen
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Enkel focaccia med potatis och rödlök

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

12 ingredienser

Heléne Johanssons goda focaccia från Brunkebergs bageri är lätt att baka. Receptet ger 1 bröd.

Ingredienser

  • 400 g vatten
  • 20 g jäst
  • 30 g olivolja
  • 400 g vetemjöl special
  • 100 g durummjöl
  • 10 g strösocker
  • 15 g havssalt

Garnering:

  • olivolja
  • flingsalt

Fyllning:

  • 2 tunt skivade potatisar med skal på
  • 1 liten tunt skivad fänkål
  • 0,5 rödlök, skivad

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge.
  2. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 1 timme.
  3. Olja ett bakplåtspapper och lägg det i en låg form, 30 x 30 cm eller 30 x 40 cm beroende på hur tjock focaccia du önskar.
  4. Häll över degen i formen, tryck ut den och gör små hål i den med fingertopparna. Ringla över olivolja. Vill du ha fyllning i focaccian lägger du på den nu. Strö över flingsalt och jäs brödet i formen i 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Ställ in brödet i ugnen och sänk genast temperaturen till 200 grader. Grädda focaccian i 25–35 minuter beroende på hur tjock den är.
  7. Låt focaccian svalna på galler.