Frukt- och nötbröd

POPULÄRT
Frukt- och nötbröd
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Frukt- och nötbröd

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

18 ingredienser

Underbart bröd med nötter och frukt, bakas på fördeg som ska stå över natten. Detta matbröd är inte bara vackert, utan också otroligt gott. Recept från kokboken Bröd från Brunkebergs bageri.

Ingredienser

portioner runda bröd

DAG 1

  • 300 g russin
  • 150 g torkade aprikoser

Fördeg

  • 10 g jäst
  • 200 g vatten
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 100 g grovt grahamsmjöl

DAG 2

  • fördeg, från dag 1
  • 200 g matyoghurt
  • 25 g jäst
  • 400 g vetemjöl special
  • 75 g durummjöl
  • 75 g honung
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 15 g havssalt
  • 200 g valnötter
  • 200 g hasselnötter
  • 1 äpple, i bitar
  • avrunnen blötlagd frukt från dag 1

Gör så här

  1. DAG 1
  2. Lägg russinen och aprikoserna i blöt i en skål och ställ den i rumstemperatur över natten.

Fördeg

  1. Lös upp jästen i vattnet i en bunke och blanda i mjölet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.
  2. DAG 2
  3. Blanda alla ingredienser utom nötterna och frukten och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  4. Tillsätt nötterna, äppelbitarna och den avrunna frukten. Arbeta degen i 5 minuter. Låt den vila i 30 minuter i bunken.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Degen skall vara kladdig! Dela den i två delar och lägg upp bitarna på mjölat bakplåtspapper på en plåt. Fös ihop dem till någorlunda runda bröd. Låt bröden jäsa i ca 1 timme i rumstemperatur.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ställ in bröden i mitten av ugnen och sänk genast temperaturen till 180 grader. Öppna ugnen efter 30 minuter och släpp ut fukt. Upprepa ytterligare en gång innan brödet är färdigt.
  8. Grädda bröden i 40–45 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  9. Förvara bröden i plastpåse och låt dem gärna mogna till nästa dag. De går utmärkt att frysa.