Brödstekt torsk med gräddkokt ostronskivling

koket.se
Brödstekt torsk med gräddkokt ostronskivling
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Brödstekt torsk med gräddkokt ostronskivling

20 ingredienser

45 m

En lite lyxigare vardagsrätt med panerad torsk serverad med gräddig svamp, stenbitsrom och kokt potatis.

logo
Sandra Mastio DM

Se Sandra Mastio laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g torsk, skinnfri , delad i 4 lika bitar (eller gös)
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 dl strösocker

Gräddig ostronskivling

  • 600 g ostronskivling
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 1 msk sardeller, finhackade
  • 1 dl dill, finhackad (eller persilja)

Panering

  • 1 ägg
  • 2 dl mixat torrt bröd (sockerfritt) (eller knäckebröd)
  • 0,5 msk flingsalt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 msk olivolja

Servering

  • 4 msk svart stenbitsrom
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Börja med att rimma fisken, lös upp 1 dl socker, 1 dl salt i 1 liter vatten och låt fisken
  2. ligga i ca 30 min.
  3. Riv den rensade och ansade svampen på längden, längs svampens egna fibrer, i
  4. lillfingerstora bitar. Lägg dem i en panna på medeltemp och låt vätskan steka ut och bort.
  5. Lägg då ner smöret och höj värmen, salta och peppra och låt svampen bli krispig.
  6. Häll på grädden, buljongen, sardellerna låt allt koka ihop och tjockna en aning. Vänd
  7. ner örterna precis innan servering, spara en aning till servering.
  8. Torka av fisken, vänd den i det uppvispade ägget och sedan i brödet blandat med salt
  9. och peppar. Stek fisken i smör och olivolja på medelhög värme tills den känns fast och är
  10. minst 48 grader i innertemperatur.
  11. Servera fisken genast med den gräddiga svampen, nykokt potatis och toppa med den
  12. fina rommen och örter.