2,5 dl cashewnötter, blötlagda i 8 timmar eller över natten
1 dl vatten
0,5 citron, saften
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
Confiterad tomat
1 kg tomat
1,5 dl olivolja
10 färska basilikablad
salt
svartpeppar
Till servering
4 skivor surdegsbröd
olivolja, att steka i
1 klyfta vitlök
färsk basilika, strimlad
flingsalt
svartpeppar
Gör så här
Cashewcrème
Släng ner cashewnötterna i en matberedare tillsammans med vatten, citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar. Mixa till en hyfsat slät kräm. Smaka av med mer citronsaft, salt och peppar tills du är nöjd.
Confiterad tomat
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Skär under tiden ett litet kors på toppen av varje tomat och doppa ner dem i det kokande vattnet i ca 30 sekunder. På så sätt lossnar skalet lätt.
Lyft över tomaterna i en stor skål fylld med kallt vatten så att de svalnar. Dra bort skalet med fingrarna och lägg ner tomaterna i en ugnsform. De ska ligga tajt.
Ringla över oljan och tryck ner några basilikablad lite här och var. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i 1 timme. Ta ut och låt svalna helt. Förvara tomaterna i en glasburk, täckta med olivolja.
Servering
Stek brödskivorna gyllenbruna i lite olivolja. Gnid dem med vitlöksklyftan så att de får en lätt vitlöksarom.
Bred på ett lager cashewcrème och toppa med några bitar confiterad tomat. Strö över strimlad basilika och avsluta med flingsalt och svartpeppar.