Bruschetta med cashewcrème och confiterad tomat

POPULÄRT
Bruschetta med cashewcrème och confiterad tomat
Foto: Eva Hildén
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Bruschetta med cashewcrème och confiterad tomat

17 ingredienser

Denna förrätt är försvinnande god - stekt surdegsbröd som toppas med krämig cashewnötskräm och confiterade tomater. Vegansk är den dessutom!

Ingredienser

portioner

Cashewcrème

  • 2,5 dl cashewnötter, blötlagda i 8 timmar eller över natten
  • 1 dl vatten
  • 0,5 citron, saften
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Confiterad tomat

  • 1 kg tomat
  • 1,5 dl olivolja
  • 10 färska basilikablad
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 4 skivor surdegsbröd
  • olivolja, att steka i
  • 1 klyfta vitlök
  • färsk basilika, strimlad
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

Cashewcrème

  1. Släng ner cashewnötterna i en matberedare tillsammans med vatten, citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar. Mixa till en hyfsat slät kräm. Smaka av med mer citronsaft, salt och peppar tills du är nöjd.

Confiterad tomat

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Skär under tiden ett litet kors på toppen av varje tomat och doppa ner dem i det kokande vattnet i ca 30 sekunder. På så sätt lossnar skalet lätt.
  3. Lyft över tomaterna i en stor skål fylld med kallt vatten så att de svalnar. Dra bort skalet med fingrarna och lägg ner tomaterna i en ugnsform. De ska ligga tajt.
  4. Ringla över oljan och tryck ner några basilikablad lite här och var. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i 1 timme. Ta ut och låt svalna helt. Förvara tomaterna i en glasburk, täckta med olivolja.

Servering

  1. Stek brödskivorna gyllenbruna i lite olivolja. Gnid dem med vitlöksklyftan så att de får en lätt vitlöksarom.
  2. Bred på ett lager cashewcrème och toppa med några bitar confiterad tomat. Strö över strimlad basilika och avsluta med flingsalt och svartpeppar.