Brysselkålssallad med bacon, prästost och sirapsrostade nötter

Från Sverige Brysselkålssallad med bacon, prästost och sirapsrostade nötter
Foto: Köket.se

Brysselkålssallad med bacon, prästost och sirapsrostade nötter

12 ingredienser

25 min

En ljuvlig sallad till julbordet med svenska smaker! Den här salladen har allt - krispig brysselkål, salt bacon, söta nötter och syrlig vinägrett.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner6 - 8 bufféportioner

Brysselkålssallad

  • 500 g brysselkål (Från Sverige)
  • 1 äpple (Från Sverige)
  • 200 g prästost (Från Sverige)
  • 125 g bacon (Från Sverige)

Dressing

  • 1 schalottenlök (Från Sverige)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk rapsolja (Från Sverige)
  • 1 tsk honung (Från Sverige)
  • salt

Sirapsrostade nötter

  • 150 g valnötter
  • 2 msk ljus sirap (Från Sverige)
  • flingsalt

Gör så här

Sirapsrostade nötter

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötterna med sirap och lite flingsalt i en ugnsform.
  2. Rosta i mitten av ugnen 10-15 minuter, tills det börjar få färg och sirapen har karamelliserats. Låt svalna.

Brysselkål

  1. Ansa brysselkålen. Koka upp saltat vatten i en kastrull och lägg ner brysselkålen. Låt koka i 1-2 minuter, ta upp och spola med kallt vatten. Dela brysselkålen i halvor, eller eventuellt kvartar beroende på storlek.

Dressing

  1. Hacka schalottenlöken fint och rör ihop med äppelcidervinäger, rapsolja och honung. Smaka av med salt.

Servering

  1. Knaperstek bacon i en stekpanna. Skär äpple i tunna skivor och bryt prästosten i små bitar.
  2. Lägg upp brysselkålen på ett serveringsfat och toppa med äpple, ost, bacon och sirapsnötter. Ringla över dressingen.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Svenskmärkning köttbullar i panna

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer