Burfångad havskräfta med grillad gurka, fläderponzu och vårblommor

Burfångad havskräfta med grillad gurka, fläderponzu och vårblommor
Foto: Tv4

Burfångad havskräfta med grillad gurka, fläderponzu och vårblommor

Av: Sofia B Olsson

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

1 h + förberedelser dagen innan

Ljvuvlig och festlig förrätt på havskräfta med grillad gurka, smakrik fläderponzu och vårblommor. En rätt som tilltalar ögat lika väl som smaklökarna.

Ingredienser

portioner

Kräftan

  • kräftor

Ponzu

  • 2 dl japansk soja (eller annan japansk soja)
  • 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 msk limejuice (eller yuzujuice)
  • 1 msk flädervinäger

Tillbehör och servering

  • 2 gurkor, gärna nyskördade
  • lila vårblommor (t ex skogsviol, gökärt, penséer)
  • 1 tsk kallpressad sesamolja
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 5 cm färsk pepparrot
  • 1 förp shisokrasse (eller vattenkrasse)
  • flingsalt

Gör så här

Kräftan

  1. Köp burfångade levande kräftor från västkusten.
  2. Frys hela kräftan med skal till dagen efter. Ta fram och låt tina 1-2 timmar i rumstemperatur. Skala stjärten och spara skal, huvud och klor till att göra fond och soppa på.

Ponzu

  1. Blanda allt och smaka av, beroende på vilken soja du använt kan du behöva öka lite på flädersaften. Går att göra flera dagar innan

Tillbehör och servering

  1. Starta grillen eller grillpannan. Salta kräftstjärtarna lätt och lägg i kylskåpet.
  2. Hyvla gurkan i 8 remsor på längden med skalare eller mandolin. Grilla resten av gurkan tills den har tydliga grillränder, salta med flingsalt.
  3. Skölj och rensa blommor och rosta sesamfröna gyllene.
  4. Skär den grillade gurkan i bitar.
  5. Arrangera rå och grillad gurka, samt blommor på tallrikar.
  6. Sota/halstra kräftorna snabbt i väldigt het stekpanna och lägg upp på tallrikarna, droppa över lite sesamolja och salta.
  7. Häll ponzu vid sidan på tallriken och riv pepparrot med zestjärn och lägg som en liten boll bredvid. Garnera med vattenkrasse.