En rolig take på caesarsallad: antingen kan man göra några stora och servera som förrätt, eller så gör man flera små och serverar på ett stort fat som alla kan ta ifrån.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa ner mjölet och häll i mjölken lite i taget. Vispa i cirka 2 minuter tills blandningen tjocknat.
Sänk värmen och vispa ner sardellcrème, vitlök och parmesan. Fortsätt vispa tills osten har smält. Ställ kastrullen åt sidan.
Strimla bacon och stek i en torr stekpanna på medelvärme. Ta upp baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
Skär kycklingen i små bitar och rör ner i ostblandningen tillsammans med bacon och gräslök. Smaka av med salt.
Häll upp blandningen i en skål och låt stå i kylen 1 timme så att smeten stelnar.
Förbered 3 skålar: en med mjöl, en med uppvispat ägg och en med panko. Forma kycklingröran till bollar och panera först i mjöl, sedan i ägg och slutligen i panko.
Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull och fritera bollarna gyllenbruna några i taget. Ta upp dem med hålslev och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
Servera bollarna på salladsblad och toppa med riven parmesan.