Caesarsallad på Tom Sjöstedts vis

Caesarsallad på Tom Sjöstedts vis
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Caesarsallad på Tom Sjöstedts vis

17 ingredienser

Stjärnkockens variant på en klassisk caesarsallad - ugnsrostad kyckling, frasiga krutonger, hemgjord dressing, parmesan och romansallad.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling
  • 1 bit bröd (ej färskt utan gärna ett som blivit lite torrt)
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Caesardressing

  • 2 äggulor
  • 6 sardellfiléer
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1,5 dl parmesanost, nyriven
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl matolja

sallad

  • 2 romansallad, delad i bitar
  • 50 g parmesanost, hyvlad
  • 1 citron, skalet

Gör så här

  1. Dela kycklingen i 2 delar på längden. Gnid in med salt, peppar och olivolja. Rosta i ugnen på 250 grader till 75-80 graders innertemperatur vid låren.
  2. Bryt brödet i bitar och lägg med i slutet av rostningen, så det får suga upp fettet från kycklingen. Lägg brödet på hushållspapper innan servering och salta.
  3. Bryt kycklingen i bitar innan servering.

Dressing

  1. Blanda ihop, äggula, hackad sardell, vinäger, dijonsenap och vitlök. Vispa försiktigt i oljan. Avsluta med parmesanosten. Smaka ev. av med salt och svartpeppar.

Servering

  1. Blanda den plockade kycklingen med romansallad, dressing och krutonger. Avsluta med parmesan och rivet citronskal.