Cajunkräftor med chorizo, majs och aioli

koket.se
Cajunkräftor med chorizo, majs och aioli
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Cajunkräftor med chorizo, majs och aioli

21 ingredienser

45 m

Bjud in till kräftskiva och bjud på kräftor cajun-style! Låt kräftorna koka tillsammans med cajunkryddor, potatis, vitlök, selleri, champinjoner, chorizo och majs. Servera med aioli. Festligt och gott!

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner

Cajunkrydda

  • 3 msk gula senapsfrön
  • 3 msk korianderfrö
  • 2 tsk hel nejlika
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 1,5 msk dillfrö
  • 1-2 msk chiliflakes
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk tabasco
  • 5 lagerblad
  • 4 msk salt

Cajungryta

  • 1 kg fast potatis, gärna med rött skal
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • 2 gul lök, hela
  • 2 hela vitlökar
  • 4 färska majskolvar
  • 500 g chorizokorv
  • 4 kg kokta kräftor
  • 500 g champinjoner
  • 2 citroner

Aioli

  • 1-2 klyftor vitlök, rivna
  • 3 dl majonnäs

Gör så här

  1. Börja med att koka upp ca 10-12 liter vatten i din största kastrull.
  2. Mortla under tiden senapsfrön, korianderfrön, nejlikor och svartpeppar. Lägg i vattnet tillsammans med de övriga kryddorna och låt koka samman i 15 minuter.
  3. Under tiden vattnet och kryddorna kokar ihop, gör aiolin. Blanda majonnäs med riven vitlök och smaka eventuellt av med salt.
  4. Halvera potatisen och skär selleristjälkar i 5 cm bitar. Klyfta lök i 4 delar och halvera vitlök tvärs över klyftorna. Dela majsen och chorizon i 3 delar.
  5. Lägg först potatis, vitlök och selleri i kastrullen och låt koka 10 minuter.
  6. Lägg sedan i lök, champinjoner, chorizo och koka ytterligare 5 minuter.
  7. Lägg sedan i majs och klyftad citron och låt koka i ytterligare 5 minuter.
  8. Dra sedan av kastrullen från värmen och lägg i kräftorna. Låt dra i 10 minuter.
  9. Lägg ut flera lager tidningspapper direkt på bordet ni ska äta vid. Häll av vätskan från kräftorna och servera genast direkt på tidningspappret och servera aiolin till.