Bajstårta

POPULÄRT
Bajstårta
Foto: Camilla Tubertini

Bajstårta

Av: Camilla Tubertini

Från: Millas kalastårtor

10 ingredienser

Italienarnas motsvarighet till våra chokladbollar heter chokladsalami. Men är man i kiss- och bajsåldern liknar det något helt annat.../Camilla - Recepten kommer från boken Millas kalastårtor.

Tårtan kan förvaras i kylen under plastfilm i några dagar!

Om du inte har ett bra djungelfat att lägga bajstårtan på så kan du ta ett rabarberblad eller dekorera ett fat med blasten från olika grönsaker.

Kolla in fler recept och läs mer om

Millas kalastårtor

Ingredienser

Tårta

  • 150 g smör
  • 1 förp Mariekex, 200 g
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 2 äggulor
  • 1 msk grädde

Flugor

  • chokladkolor
  • Sockerpasta
  • silverkulor
  • choklad, smält

Gör så här

Tårta

  1. Smält smöret.
  2. Lägg kexen i en fryspåse som rymmer 3 liter.
  3. Tryck ut det mesta av luften ur påsen, förslut den med en klädnypa vid öppningen och vira in påsen i en kökshandduk.
  4. Banka sönder kexen med exempelvis en kavel tills bitarna är stora som cornflakes ungefär.
  5. Stoppa hela påsen med kexen i inuti en likadan påse.
  6. Häll socker och kakao på kexsmulorna, sätt dit klädnypan igen och skaka påsarna tills allt blandats.
  7. Häll det smälta smöret och grädden i påsen.
  8. Tryck ut luften igen och förslut påsarna med klädnypan.
  9. Massera i 5–10 minuter tills allt blandats så bra att det blivit brunt och känns som en kolaklump. Om du gör dubbel sats kan du behöva en äggula till ifall smeten inte tar ihop ordentligt.
  10. Forma smeten till en djungelbumling medan den ligger i påsen, eller be barnen hjälpa till att forma den på ett fat om du hellre vill det.
  11. Sätt in tårtan i kylen minst en halvtimme före servering.
  12. Om du gör den så långt i förväg att den hinner bli stenhård kan du ta ut
  13. den 20 minuter före servering.
  14. Tårtan kan förvaras i kylen under plastfilm i några dagar.
  15. Vid serveringen skärs bajstårtan i skivor som äts som kakor.

Finfina flugor

  1. Gör flugor med chokladkolor, hjärtvingar i sockerpasta (tas ut med riktigt små kakmått) lite smält choklad och silverkulsströssel till ögon.
  2. Jag lägger silverkulorna två och två på ett fat, doppar kolan i den smälta chokladen och sätter chokladsidan mot kulorna på fatet. De fastnar direkt, båda på en gång.
  3. Luta dem mot en tallrikskant och låt stelna.
  4. Montera vingen med en klick smält choklad.
  5. Montera flugorna på tårtan på samma sätt.
  6. Snurrställningarna är gjorda av grön trädgårdsståltråd som snurrats runt ett slevhandtag.