Nyckelgubbstårta

Nyckelgubbstårta
Foto: Camilla Tubertini

Nyckelgubbstårta

Av: Camilla Tubertini

Från: Millas kalastårtor

12 ingredienser

Ibland är det enklaste också det godaste, som en riktigt gammaldags, hembakad jordgubbstårta. Gör den gärna lagom till nyckelpigornas årliga sommarkonferens! /Camilla - Receptet kommer från boken Millas kalastårtor.

Kolla in fler recept och läs mer om

Millas kalastårtor

Ingredienser

Tårtbotten

  • 50 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk vatten

Dekoration & fyllning

  • 2 l jordgubbar
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 4 dl grädde
  • 2 bananer

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret. Smöra och mjöla formen.
  2. Vispa ägg och socker fluffigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna med varandra.
  4. Rör ner smöret, vattnet och de torra ingredienserna i äggsmeten, hälften i taget och om vartannat.
  5. Häll smeten i formen, sätt in i ugnen och grädda på den nedersta falsen i ca 35 min.
  6. Ta ut kakan och låt den svalna. Stjälp sedan upp den på ett fat och låt vila med kakformen som lock, gärna till nästa dag.

Nyckelgubbar

  1. Välj ut vilka jordgubbar du vill dekorera med. Skölj gubbarna, snoppa och torka dem och dela dem på mitten.
  2. Smält blockchoklad i en liten skål.
  3. Doppa gubbarnas spetsiga sida och lägg ut dem på ett bakplåtspapper. Spritsa mittranden och prickarna med en spritsflaska eller dutta bara dit prickarna med en bomullspinne.
  4. Nu är det dags att göra tårtan.
  5. Dela kakan i tre bottnar.
  6. Vispa grädden tjock.
  7. Mosa ca en halvliter av jordgubbarna och sockra lätt. Mosa bananerna på ett annat fat.
  8. Lägg en botten på ett tårtfat och fördela jordgubbsmoset ovanpå.
  9. Bred ett lager grädde på botten nummer två.
  10. Nu är det dags för lite tårtakrobatik: Lägg på denna del med grädden nedåt. Fördela den mosade bananen ovanpå.
  11. Bred grädde på den sista bottnen och lägg denna med grädden mot bananmoset.
  12. Låt helst tårtan stå och gotta till sig i kylen i en timme eller mer innan du dekorerar och serverar.
  13. Bred resten av grädden över tårtan och dekorera med gubbarna.