Kyckling i lergryta med färskpotatis

Kyckling i lergryta med färskpotatis
Foto: TV4
carina och ulrika brydling
carina och ulrika brydling

Kyckling i lergryta med färskpotatis

12 ingredienser

Kyckling blir inte godare än så här! Helstekt kyckling med rosmarin som serveras med färskpotatis.

Skötselråd för lergryta
Innan lergrytan används, låt den ligga minst 10 minuter i vatten så den blir ordentligt genomfuktad. Placera alltid din gryta i ugnen först och sätt sedan på ugnen så hettas kärlet upp i samma takt som ugnen och därmed riskerar den inte att spricka.

Innan grytan används första gången ska den läggas i ett vattenbad och därefter rengöras ordentligt.

Se fler recept från

Mitt Kök Sverigeresan

Ingredienser

  • 1 hel kyckling
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 knipplökar
  • 300 g färskpotatis
  • 4 morötter
  • 2 msk ättika
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 kvistar libbsticka (eller lagerblad)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Dela löken på hälften.
  2. Dela moroten och eventuellt potatisen, beroende på storlek.
  3. Lägg i vitlök, lök och potatis i en lergryta eller gjutjärnspanna.
  4. Lägg i hela kycklingen, morot, rosmarin och libbsticka.
  5. Häll på ättika och vatten.
  6. Strö över socker, salt och peppar.
  7. På med lock och baka i ugnen i cirka 1 timme i 175 grader.
  8. För att se om kycklingen är klar sticker du ett hål i kycklingen och ser om köttsaften är klar/genomskinlig.