Kålpudding på hjortfärs

Kålpudding på hjortfärs
Foto: Helén Pe
carina och ulrika brydling
carina och ulrika brydling

Kålpudding på hjortfärs

14 ingredienser

Kålpudding på hjortfärs, vitkål, ansjovis och lingon. En enkel och god måltid som uppskattas av alla i familjen. Receptet är hämtat ur boken Laga vilt från skog & sjö.

Kålpudding är en jättefavorit och här är en supergod variant. Använd hjortfärs så blir det en ny smak på puddingen, och i stället för den klassiska sirapen – blanda i rårörda lingon! /Carina&Ulrika Brydling

Ingredienser

portioner
  • 600 g hjortfärs (kron- eller dovhjort spelar ingen roll)
  • 0,5 vitkål [ca 600 g]
  • 1 gul lök, normalstor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl ströbröd
  • 2 ansjovisfiléer, hackade
  • 1 msk ansjovisspad
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 1 dl rårörda lingon
  • 1 tsk torkad timjan
  • smör
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald efter smak
  • mjölk

Gör så här

  1. Skala och riv lök och vitlök fint i en bunke.
  2. Tillsätt mjölk, 2 msk av ströbrödet, ansjovis, spad, kryddpeppar, salt och nymald svartpeppar.
  3. Blanda väl och låt stå och svälla något.
  4. Vänd i färsen och blanda väl.
  5. Dela kålen i grova bitar.
  6. Lägg den i en matberedare och mixa på puls tills kålen är grovhackad.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Bryn kålen i en stekpanna med smör.
  9. Strö på timjan och vänd i rårörda lingon.
  10. Salta och peppra.
  11. Blanda kål och färs.
  12. Smörj en ugnsfast form och lägg i blandningen.
  13. Strö på ströbröd och hyvla på lite kallt smör.
  14. Grädda i ugnen cirka 40–45 minuter.
  15. Servera med nykokt mandelpotatis och rårörda lingon.