Rotfruktsgratäng

Njut av säsongens goda rotfrukter
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Rotfruktsgratäng

Av: Caroline Hofberg

Från: Mat på svenska

13 ingredienser

Rotfrukter i gratängen ger så mycket mer smak än enbart potatis. Recept på rotfruktsgratäng från kokboken Mat på svenska.

Ingredienser

portioner

Rotfruktsgratäng

  • 500 g mjölig potatis (t ex King Edward)
  • 1 morot (stor)
  • 1 palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 100 g kålrot
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 tsk timjan
  • 1,5 krm malen muskot
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 dl Västerbottensost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis, palsternacka, kålrot, rotselleri samt morot och skiva dem tunt, gärna i matberedare.
  2. Blanda alla ingredienser, men spara hälften av osten, i en stor bunke. Det är enklast att använda händerna.
  3. Häll över blandningen i en ugnssäker form och strö över resten av osten.
  4. Gratinera i mitten av ugnen tills rotfrukterna är mjuka och din rotfruktsgratäng har fin färg, 45-50 minuter.