Räkor med chili och vitlök

Räkor med chili och vitlök
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Räkor med chili och vitlök

Av: Caroline Hofberg

Från: Marocko på ett fat

11 ingredienser

Det här är en snabb och enkel rätt som passar perfekt som tilltugg eller förrätt. /Caroline Hofberg

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner
  • 24 jätteräkor, råa (eller scampistjärtar)
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk färsk koriander, hackad
  • salt

Till servering:

  • citron, klyftor
  • bröd

Gör så här

  1. Klyv chilifrukten på längden, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet. Hacka vitlöken.
  2. Fräs chili, vitlök, ingefära, spiskummin och paprikapulver i olivolja en stund utan att det tar färg.
  3. Lägg i räkorna och stek dem i kryddblandningen 2-3 minuter. Räkorna är färdiga när de har en röd färg, det är viktigt att de inte översteks och blir torra.
  4. Blanda i koriander och smaka av med salt.