Mjölkchokladtårta

Mjölkchokladtårta
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Mjölkchokladtårta

Av: Caroline Hofberg

Från: Mat på svenska

9 ingredienser

När man ska ha gäster är allt som går att förbereda tacksamt. Den här supersmaskiga tårtan är fryst. Perfekt kalastårta med andra ord. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner

Botten:

  • 400 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 apelsin, rivet skal

Mousse:

  • 300 g mjölkchoklad
  • 4 äggulor
  • 5 dl vispgrädde

Garnering:

  • färska hallon
  • mörk choklad

Gör så här

  1. Bottnen: sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på rivjärnets fina sida. Rör i äggen, ett i taget, kakao och apelsinskal.
  2. Häll smeten i en smord form med löstagber kant, cirka 24 centimeter i diameter. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt kakan kallna men vara kvar i formen.
  3. Moussen: smält chokladen över ett vattenbad. Ta den från värmen och låt den svalna lite. Blanda i en äggula i taget.
  4. Vispa grädden och blanda ner hälften i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden.
  5. Häll chokladsmeten över kakan. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar.
  6. Låt tårtan stå i rumstemperatur cirka 30 minuter före servering. Garnera med färska bär och hyvla över mörk choklad.