Pistaschnötsparfait

Pistaschnötsparfait
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Pistaschnötsparfait

Av: Caroline Hofberg

Från: Marocko på ett fat

9 ingredienser

Jag läser ofta en massa smaskiga glassrecept i olika tidningar och böcker men kan inte laga dem. Jag är nämligen en av alla som inte äger en glassmaskin. Men vilken tur, det är faktiskt fullt möjligt att göra en len och krämig parfait utan specialutrustning. Den här har en spännande smak av pistaschnötter och rosenvatten. Får du inte tag på rosenvatten är den god ändå. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner
  • 150 g osaltade pistaschnötter, skalade
  • 4 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 4 äggvitor
  • 4 msk strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • några droppar grön karamellfärg
  • 2 msk ev rosenvatten

Till servering:

  • färska hallon gärna (eller jordgubbar)

Gör så här

  1. Mixa nötterna fint i en matberedare. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret till ett vitt och fast skum. Vispa grädden.
  2. Blanda pistaschnötterna med äggulesmeten. Tillsätt karamellfärg och eventuellt rosenvatten. Blanda i grädden och vänd till sist ner äggvitorna.
  3. Häll smeten i en form, cirka 1.5 liter. Jag brukar först klä formen med plastfolie, då är det enkelt att lyfta upp parfaiten och man slipper allt krångel med att skölja formen i hett vatten för att parfaiten ska lossna. Täck formen och frys minst 4 timmar.
  4. Ta ut parfaiten i god tid före servering och stjälp upp den på ett vackert fat.