Lammgryta med aprikoser och mandel

lammgryta med aprikoser
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Lammgryta med aprikoser och mandel

Av: Caroline Hofberg

Från: Marocko på ett fat

21 ingredienser

Torkad frukt, mandel och mustiga kryddor är typiskt för de marockanska köttgrytorna. Har man inte möjlighet att åka till Marocko kan man i alla fall njuta och värma sig med en härlig lammgryta. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner
  • 700 g lammkött benfri (t ex av steken)
  • olivolja
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk korianderfrön, nystötta
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 kanelstång
  • 1,5 msk färsk ingefära, riven
  • 1,5 msk kalvfond (från flaska)
  • 5 dl vatten
  • 150 g torkade aprikoser
  • 1 dl sötmandel, skållad och skalad
  • 1 msk citronsaft, pressad
  • 1 tsk harissa
  • 4 msk koriander, hackad

Till servering:

  • couscous

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ åt sidan.
  2. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Fräs det i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en liten sund.
  3. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten och koka på svag värme under lock cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden.
  4. Blötlägg aprikoserna i hett vatten 10 minuter. Låt dem rinna av. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna.
  5. Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, cirka 20 minuter. Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Vänd ner koriandern och strö över mandel.