Aubergine parmigiano - vegetarisk gratäng med aubergine

Aubergine parmigiano - vegetarisk gratäng med aubergine
Foto: Martin Cederblad
Cathrine Schück
Cathrine Schück

Aubergine parmigiano - vegetarisk gratäng med aubergine

Av: Cathrine Schück

Från: Ät dig yngre

8 ingredienser

20-30 m

Ugnsbakad aubergine i tomatsås, toppad med mozzarella och parmesan. En underbart god vegetarisk gratäng, fast man behöver inte alls vara vegetarian för att tycka att den här rätten är ljuvlig.

Redaktionen tipsar!

Lägg massor av oskalade vitlöksklyftor runt auberginen – det blir jättegott tillsammans.

Rester över? Dryga ut med lite kokt pasta för en perfekt lunchlåda.

Ingredienser

portioner
  • 3-4 aubergine (gärna urvattnade)
  • tomatsås, hemgjord eller köpt
  • 1-2 dl pesto (hemgjord eller köpt)
  • 2 mozzarellaostar
  • 1 dl parmesanost, riven
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Gör så här

  1. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor (Detta är inte nödvändigt om du inte har tid, men om du inte vill att auberginen ska vätska sig när du ugnsbakar den kan du strö salt över skivorna och låta ligga i 20 minuter. Skölj sedan av skivorna och torka dem torra).
  2. Värm ugnen till 200 grader. Häll en skvätt olivolja i botten på en ugnsfast form. Täck botten med skivad aubergine.
  3. Häll på tomatsås, fördela mozzarella och parmesan ovanpå. Krydda med salt och peppar, och ringla lite olja över alltsammans.
  4. Baka i 20 minuter eller tills osten smält och fått färg.
  5. Fördela sedan pesto över auberginerna och baka i ugn i 10 minuter till.