Matjessilltårta på knäckebotten

Matjessilltårta på knäckebotten
Foto: Torbjörn Larsson

Matjessilltårta på knäckebotten

Av: Cecilia M Sporre

12 ingredienser

Perfekta bjudmaten! Förbered dagen innan, servera tårtan hel på buffé eller lägg upp portionsbitar på tallrik tillsammans med säsongens sallader. 1 form 24 cm, ger ca 8 portioner.

1 form ca 24 cm, ger ca 8 portioner.

Ingredienser

  • 10 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
  • 75 g smör, smält
  • 4 gelatinblad
  • 250 g matjessill
  • 5 dl lätt crème fraiche
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • 100 g löjrom (sikrom eller stenbitsrom)
  • gräslök

Gör så här

  1. Smula knäckebrödet i en mixer och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut brödmassan till en botten i en form med löstagbar kant, 24 cm. Klä bottenplattan med plastfilm så går det lättare att tas loss tårtan.
  2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Skär matjessillen i små bitar och blanda samman med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
  4. Smält gelatinet på svag värme och blanda ner lite i taget i smeten under kraftig omrörning.
  5. Häll fyllningen på knäckebrödsbotten och ställ kallt för att stelna.
  6. Dekorera matjessilltårtan med finhackad rom och gräslök.