Perfekta bjudmaten! Förbered dagen innan, servera tårtan hel på buffé eller lägg upp portionsbitar på tallrik tillsammans med säsongens sallader. 1 form 24 cm, ger ca 8 portioner.
10 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
75 g smör, smält
4 gelatinblad
250 g matjessill
5 dl lätt crème fraiche
1 knippe dill, hackad
1 rödlök, finhackad
1 msk dijonsenap
salt
peppar
100 g löjrom (sikrom eller stenbitsrom)
gräslök
Gör så här
Smula knäckebrödet i en mixer och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut brödmassan till en botten i en form med löstagbar kant, 24 cm. Klä bottenplattan med plastfilm så går det lättare att tas loss tårtan.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Skär matjessillen i små bitar och blanda samman med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Smält gelatinet på svag värme och blanda ner lite i taget i smeten under kraftig omrörning.
Häll fyllningen på knäckebrödsbotten och ställ kallt för att stelna.
Dekorera matjessilltårtan med finhackad rom och gräslök.