Ceviche med kokosvatten

Ceviche med kokosvatten
Foto: Magnus Carlsson
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Ceviche med kokosvatten

14 ingredienser

30 m

Jag älskar fräschören, stinget och syran hos en ceviche och har alltid gjort min ungefär på samma sätt. Men på en semester i Tulum, Mexiko, åt jag en ceviche på ett ställe som heter Hartwoods, och de hade lite kokosvatten i sin. Otroligt gott! /Lisa

Recept ur Lisa på Landet

Ingredienser

portioner
  • 400 g lax (eller torsk eller kummel)
  • 1 jalapeño (eller grön spansk peppar)
  • 2 limefrukter, stora, saft från [ca 0,66 dl]
  • 2 msk kokosvatten
  • 1,5 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 0,33 gurka
  • 2 äpplen (syrliga)
  • 2-3 salladslökar
  • ev svartkål (eller grönkål)
  • färsk koriander
  • krasseblommor (eller andra ätliga blommor)
  • ev nachochips, till servering (eller tostadas)

Gör så här

  1. Putsa fisken och skär den i tunna skivor tvärs över fibrerna. Strimla chilin.
  2. Lägg fisken på ett fat och fördela chilin ovanpå. Ringla över hälften av limesaften, kokosvattnet och oljan och krydda med salt och peppar. Låt stå i cirka 20 minuter, rumstemperatur går bra. Ju längre den står, desto mer tillagad blir fisken.
  3. Skiva gurkan riktigt tunt. Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Strimla salladslökarna fint. Fördela alltsammans över fisken. (Har du svart- eller grönkål? Skär bort den grova stjälken, strimla kålen riktigt fint och lägg på detta samtidigt.)
  4. Ringla över resterande limesaft, kokosvatten och olja och krydda med salt och peppar. Toppa med koriander och blommor och servera gärna med nachochips eller tostadas.