Mos i fina färger

Mos i fina färger
Foto: Matilda Lindeblad
Charlotta Malhotra
Charlotta Malhotra

Mos i fina färger

Av: Charlotta Malhotra, Jessica Staël von Holstein

Från: Mat för stora och små

16 ingredienser

Potatismos brukar vara populärt bland barnen. Här presenterar vi några spännande varianter - gyllengult eller rosa potatismos samt illgrönt ärtmos!

Ingredienser

portioner

Rödbetsmos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 rödbeta
  • 1 msk smör
  • 3 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar

Saffransmos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 msk smör
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 förp saffran
  • salt
  • peppar

Ärtmos

  • 400 g frysta ärtor
  • 1 msk crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gör så här

Rödbetsmos

  1. Skala potatis och rödbeta och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa dem med smöret. Värm mjölken och häll i den i moset under omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar.

Saffransmos

  1. Lägg i ett halvt paket saffran med lite socker och 2 msk varm mjölk i en skål. Låt dra medan potatisen kokar. Häll av vattnet och mosa med smöret. Värm mjölken och häll i moset under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

Ärtmos

  1. Värm ärtor i mikrovågsugnen med vatten i ca 5 minuter eller tills de känns varma. Blanda ärterna med crème fraiche och mixa med en mixerstav. Salta och peppra efter smak. Lite pepparrot är gott att blanda i.