Chicken parmesan - parmesangratinerad kyckling

NYHET
koket.se
Chicken parmesan - parmesangratinerad kyckling
Foto: TV4
Dante Zia Kökets middag 2023 NY
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Chicken parmesan - parmesangratinerad kyckling

24 ingredienser

50 min

En oemotståndligt god kycklingrätt som är både frasig och saftig. Parmesanpanerad kyckling steks och gratineras med tomatsås och mozzarella och bjuds med en smörig pasta.

logo
Dante Zia Kökets middag 2023 NY

Se Dante Zia laga receptet

Ingredienser

portioner

Tomatsås

  • 0,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 sardellfiléer i olja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl rött vin
  • 2 burkar konserverade körsbärstomater (á ca 400 g)
  • ca 1 tsk strösocker
  • ca 1 tsk salt

Parmesangratinerad kycklingfilé

  • ca 800 g kycklingfilé
  • ca 3 dl vetemjöl (till panering)
  • 3 ägg, uppvispade
  • 6 dl pankoströbröd (till panering)
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 mozzarellaostar (á ca 125 g)
  • färsk basilika
  • neutral olja, till stekning

Smörig pasta

  • 400 g linguine (eller spaghetti)
  • 75 g smör
  • 75 g vatten
  • majsstärkelse
  • ca 0,5 dl parmesanost, riven

Gör så här

Tomatsås

  1. Börja med tomatsåsen. Värm på olivolja i en högkantad stekpanna eller kastrull på medelhög värme.
  2. Fräs på lök, vitlök och sardellfiléer tills löken blivit lätt genomskinlig, ca 5 minuter.
  3. Tillsätt det röda vinet och låt det koka bort.
  4. Häll på de konserverade körsbärstomaterna och låt såsen sjuda i ca 20-30 minuter. Smaka av med salt och strösocker.

Kycklingfilé

  1. Sätt ugnen på 200 grader och koka upp saltat vatten till pastan i en stor kastrull.
  2. Blanda pankoströbröd med parmesanost, cayennepeppar, vitlökspulver och torkad basilika.
  3. Vänd kycklingfiléerna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist ströbrödsblandningen.
  4. Hetta upp rejält med olja i en stekpanna med höga kanter. Stek den panerade kycklingen tills den är gyllene på båda sidorna. Lägg sedan kycklingen på en ugnssäker plåt.
  5. Täck kycklingen med tomatsåsen och toppa med mozzarella, några färska basilikablad och färskriven parmesanost.
  6. Baka i ugnen tills osten smält och blivit gyllene samtidigt som kycklingen har nått en innertemperatur på ca 65 grader, ca 20-25 minuter. Ta ut och låt kycklingen vila några minuter tills den kommit upp i 70 grader.

Pasta

  1. Hetta upp smör tillsammans med vatten i en kastrull tills smöret smält. Red av med majsstärkelse till krämig konsistens. Varmhåll på låg temperatur.
  2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  3. Vänd ihop smörsåsen med pastan och parmesanosten.

Servering

  1. Servera pastan med de gratinerade kycklingfiléerna. Njut!