Chili con carne con aubergine

Chili con carne con aubergine
Foto: Eva Hildén
Eva och Matts Hildén
Eva och Matts Hildén

Chili con carne con aubergine

Av: Eva och Matts Hildén

Från: Köttälskarens nästan vegetariska kokbok

18 ingredienser

30 m

"Här späder vi ut köttfärsen med en heldel riven aubergine. Ett enkelt sätt attgöra en vardagsrätt mycket mer klimatsnålutan att kompromissa med smaken." /Eva och Matts Hildén

Ingredienser

portioner
  • 200 g blandfärs [à 380 g]
  • rapsolja (till stekning)
  • 1 aubergine
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 paprika (röd)
  • 0,5-1 chilifrukt (röd)
  • 1 burk tomat, krossade [à 400 g]
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk paprikapulver, rökt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen kanel
  • 1,5 tsk salt
  • 2 burkar blandade bönor [à 380 g]

Till servering

  • 2 dl smetana (eller crème fraiche)
  • 1 kruka färsk koriander, färsk
  • levainbröd

Gör så här

  1. Bryn färsen i rapsolja i en stor kastrull. Riv auberginen. Lägg i auberginrivet och fräs några minuter till.
  2. Hacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Lägg i lök, vitlök och paprika och fräs ytterligare några minuter.
  3. Strimla chilin. Häll i krossade tomater, tomatpuré, vatten, chili och kryddor. Låt puttra i ca 15 minuter.
  4. Skölj bönorna. Blanda i dem i grytan och låt puttra någon minut till.
  5. Servera med smetana, koriander och levainbröd.