Chili sin carne är till skillnad mot chili con carne en chiligryta utan kött. Här byts kött mot vegofärs och den färdiga grytan serveras med hempicklad jalapeño, ris och gräddfil.
400 g vita bönor, små (konserverade eller kikärtor)
400 g krossade tomater
1 msk japansk soja
olja, till stekning
salt
peppar
Picklad jalapeño
4 jalapeños
5 msk vatten
3 msk vinäger
1 msk strösocker
0,5 krm salt
Till servering
2 dl gräddfil
4 port kokt ris
Gör så här
Börja med den picklade jalapeñon. Koka upp vatten, vinäger, socker och salt till sockret har löst sig.
Skär jalapeñon och lägg i lagen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken i olja i en rymlig gryta tills den har fått lite färg. Tillsätt färsen och kryddor. Fortsätt steka några minuter.
Tillsätt krossade tomater och soja, låt koka i 5 minuter. Tillsätt ev lite vatten om det behövs.
Häll av och skölj bönorna väl. Rör ner dem i grytan. Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med med ris, jalapeño och gräddfil.