Chilisås på Mandelmanns vis

Chilisås på Mandelmanns vis
Foto: Tv4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Chilisås på Mandelmanns vis

8 ingredienser

1 h

Mandelmanns chilisås gjord på tomater och chilifrukter är en riktigt god och enkel sås gjord från grunden. 

Tips! 

  • Chilifrukter är starka så undvik att klia i ögonen eller ansiktet efter att de hackats. 
  • San Marzano tomater innehåller mycket fruktkött och innehåller därför inte så mycket vätska. Perfekt att använda till att göra ketchup och tomatsås. 
  • Om inget skyddande lager av olja syns när såsen svalnat så kan man alltid hälla på lite i efterhand.

Ingredienser

portioner sats
  • 2 tomater (gärna San marzano)
  • 10 chilifrukter (av olika sorter)
  • 0,5 äpple
  • 1-2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt (att koka tomaterna i)
  • 1 l vatten
  • 3 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl strösocker

Gör så här

Chilisås

  1. Börja med att skålla tomaterna i 1 liter kokande vatten. Då undviker du att få tomatskal i såsen, de fastnar lätt i gommen. Tomaterna är klara när skalet spricker.
  2. Finhacka chilin. Här kan du blanda olika sorter beroende på önskad styrka i chilisåsen. Vill man ha chilisåsen extra stark kan man låta chilifröna vara kvar.
  3. Pilla bort skalet på tomaterna och ta bort kärnhuset, detta för att få en fastare sås. Om kärnhuset får vara kvar blir det mer vätska. Finhacka tomaterna.
  4. Lägg chilin och tomaterna tillsammans i en gryta. För att få med sötman, finhacka även ett halvt äpple och lägg i. Om man vill variera såsen kan man även ha i lite lök och vitlök.
  5. Häll sedan i rapsolja, detta kommer lägga sig som ett skyddande lock över såsen när den hälls upp på burk. Tillsätt även äppelcidervinäger, socker och saltet.
  6. Koka upp blandningen i grytan, sänk sedan värmen och låt småkoka tills den fått nästan en puréliknande konsistens.
  7. Häll på mer olja, ca 2-3 msk, precis innan chilisåsen är klar, den gör så att chilisåsen inte möglar sen när den hälls upp på burk.
  8. Häll över såsen varm i burk och förslut direkt. Såsen mår allra bäst av att få stå några dagar, då sätter sig styrkan och smakerna frigörs mer.

Chilisalt

  1. Chilin kan även hängas upp i knippen och torkas. Sedan är det bara att finhacka och mixa med salt. På det viset har en alltid tillgång till lite hetta i matlagningen.