Chokladdoppade fortune cookies

Chokladdoppade fortune cookies
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Chokladdoppade fortune cookies

12 ingredienser

Lyckokakor gör vem som helst glad! Skriv söta små meddelanden och göm i de chokladdoppade kakorna. Garanterat uppskattat på festen!

Ingredienser

portioner stycken
  • 75 g smör
  • 4 äggvitor (ekologiska)
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk glykos
  • 3 msk vispgrädde
  • 2 citroner, rivet skal (ekologiska)
  • 1 bittermandel, riven
  • smör, till plåten alt. silikonmatta

Topping

  • 200 g mörk choklad 70 % (hög kvalitet)
  • rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
  2. Vispa äggvitor med strösocker med elvisp i cirka 30 sekunder. Vänd försiktigt ner vetemjöl och salt i vitorna. Tillsätt glukos, vispgrädde, rivet citronskal, bittermandel samt smält smör och rör till en jämn smet.
  3. Klicka ut smeten med hjälp av undersidan av en sked på en smord plåt (eller allra helst på en silikonmatta) och forma runda, cirka 7-10 cm breda cirklar. Det är viktigt att smeten breds ut i ett supertunt jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, tills flarnen har fått en gyllene färg i kanterna.
  4. Lyft upp flarnen med en palett eller stekspade och lägg dem på en ren handduk. Forma dem till ”fortune cookies”: Lyft upp flarnet med en stekspade (det är viktigt att arbeta snabbt), vänd det upp och ned och lägg en lapp i mitten av flarnet. Vik dem halvmåneformade, för att sedan snabbt vika långsidan över kanten på en skål och slutligen vika ändarna mot varandra. Lägg gärna över i en muffinsplåt så de håller formen.
  5. Doppa kakorna i tempererad choklad och strö över sesamfrön.