Vegetarisk lasagne med aubergine

Vegetarisk lasagne med aubergine
Foto: Barilla
Christian Campogiani
Christian Campogiani

Vegetarisk lasagne med aubergine

12 ingredienser

40 min

En klassiker, men vegetarisk. Såklart lika god som den med köttfärs.

Ingredienser

portioner
  • 200 g gröna lasagneplattor
  • 200 g gula lasagneplattor
  • 2 aubergine, skurna i 1 cm tjocka skivor
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl Barilla Basilicosås
  • 150 g parmesanost
  • 1 msk smör (att smörja formen med)

Béchamelsås

  • 100 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Béchamelsås: Smält 100 g smör i en kastrull, rör ned 2 msk vetemjöl och häll på 3 dl mjölk. Vispa hela tiden ordentligt så att det inte blir klumpar. Vispa tills såsen tjocknar. Salta och peppra. Häll på mer mjölk om den blir för tjock.
  2. Aubergine: Hetta upp olivoljan på hög värme i en stekpanna. Stek aubergineskivorna på båda sidor tills de får en fin brun yta. Lägg upp på hushållspapper och låt dem rinna av.
  3. Lasagne: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med 1 msk smör.
  4. Koka upp saltat vatten, lägg i lasagneplattorna en efter en med 1 sekunds mellanrum. Koka ca 3-4 minuter, tills de mjuknat. Detta moment är helt frivilligt, men underlättar om du vill kunna böja plattorna efter formens utseende och skyndar även på tiden i ugnen något.
  5. Plocka upp plattorna och skölj dem i kallt vatten, genom att snabbt doppa dem i en skål med kallt vatten. Lägg 1 lager gröna lasagneplattor i botten av formen, 1 lager aubergineskivor, 1 lager béchamelsås, 1 lager Basilicosås, 1 lager finriven parmesan, 1 lager vita plattor osv. Gör gärna portionsformer i formen genom att stapla fyra lasagnetorn; en aubergine och en halv lasagneplatta är lagom per portion och lager. Avsluta med béchamel och sist parmesan. Ställ in i ugnen för gratinering, i 15 alternativt 20 minuter beroende på om plattorna förkokats eller ej. Servera med en grönsallad.