Ciderkokta blåmusslor med örtslungade pommes

POPULÄRT
koket.se
Ciderkokta blåmusslor med örtslungade pommes
Foto: TV4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Ciderkokta blåmusslor med örtslungade pommes

19 ingredienser

45 min

Festlig och otroligt god variant på moules frites där du kokar musslorna i äppelcider och vänder friterar fryspommes i prästost och örter. Bjud med hemslagen majo och middagen är fulländad.

logo
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Se Thomas Sjögren laga receptet

Ingredienser

portioner

Ciderkokta blåmusslor

  • 2 kg färska blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl torr äppelcider
  • 1 citron
  • salt

Örtslungade pommes

  • 800 g frysta pommes frites
  • 1-2 l frityrolja
  • 20 g persilja, finhackad
  • 20 g dill, finhackad
  • 50 g prästost
  • salt

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 0,5 citron, saften
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vatten
  • 1 msk senap
  • 2 dl matolja
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Ciderkokta blåmusslor

  1. Skala och skiva schalottenlök och vitlök tunt. Fräs grönsakerna i en vid kastrull.
  2. Lägg i blåmusslorna och häll på cidern. Koka blåmusslorna under lock tills de öppnar sig. Smaka av med lite salt och nypressad citronsaft.

Örtslungade pommes frites

  1. Riv osten fint och hacka örterna.
  2. Värm upp oljan till 180 grader, antingen i kastrull eller i en fritös. Fritera frysta pommes frites krispiga ca 5 minuter.
  3. Lyft upp med hålslev och lägg de i bunke. Tillsätt ost och örter. Bland runt och smaka av med salt.

Majonnäs

  1. Lägg ägg, citronsaft, salt, vatten och senap i en bunke. Mixa med en stavmixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning.
  2. Tillsätt ev mer olja om den känns för lös. Smaka av med svartpeppar.