Ciprianitårta

Ciprianitårta
Foto: TV4

Ciprianitårta

21 ingredienser

En klassisk italiensk tårta som har sitt ursprung i ett hotell med samma namn i Venedig. Tårtan består av sockerkaksbottnar varvade med en gräddig vaniljkräm för att sen kläs i en härlig och fluffig italiensk maräng.

Gratis matlagningskurs från Zeta!
Isabellas-kurs-sammanfattning

Gratis matlagningskurs från Zeta!

Isabella ger dig det bästa från Italien och lär dig laga fantastiska maträtter.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Sockerkaksbotten

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Vaniljcrème

  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 1 citron, finrivet skal
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde

Italiensk maräng

  • 150 g äggvita (ca 4 st)
  • 300 g strösocker (2,7 dl)
  • 0,75 krm salt
  • 75 g vatten (3/4 dl)

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en springform på ca 24 cm.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Smält smöret, tillsätt mjölken och blanda ner i äggsmeten.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i smeten.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-35 minuter. Känn med en sticka att den är helt färdig.
  6. Låt kakan vila en liten stund i formen innan du tar ut den.

Vaniljcrème

  1. Koka upp vanilj, citronskal och mjölk, ställ åt sidan. Vispa ägg, gulor och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölet och vänd ner vaniljmjölken. Ställ tillbaka på spisen och vispa tills den tjocknar, sila och kyl ner.
  2. När vaniljcrèmen har kallnat, vispa vispgrädde tillsammans med 2 dl färdig vaniljkräm tills smeten är väldigt tjock, ställ kallt.
  3. Under tiden, skär tårtbottnarna med en vass lång kniv i 4 bottnar.
  4. Lägg första bottnen på ett fat (tips är att lägga remsor av bakplåtspapper under så att du lätt kan dra bort dem med ev kladd från marängen innan du serverar tårtan). Bred på gräddkräm, det ska vara ganska tjockt med fyllning, använd gärna en palett för att breda ut den. Fortsätt att varva bottnar och kräm, översta lagret ska vara sockerkaka.
  5. Låt stå i kylen i minst 1 timme. Gör under tiden marängen.

Italiensk maräng

  1. Koka upp socker och vatten till en sockerlag i en kastrull, rör inte om. När sockerlagen har nått 115 grader (använd en termometer) så börjar du vispa äggvitan på medelhastighet med en nypa salt i en stor bunke.
  2. När sockerlagen har nått 121 grader, häll den försiktigt i en jämn stråle i den uppvispade äggvitan under fortsatt vispning. Vispa på hög hastighet tills marängen har svalnat helt.
  3. Täck hela tårtan med marängen och gör vackra toppar, använd gärna en mjuk degskrapa i plast. Bränn sedan av marängen med en gasolbrännare. Om du inte har en gasolbrännare kan du ge den färg i ugnen på ca 250 grader i ca 2 minuter.
TIPS!
Fler tips från Zeta!
Balsamicomarinerade jordgubbar zeta NY

Fler tips från Zeta!

Här hittar du fler goda recept av Isabella Morrone

Läs mer