Citron- och mandelkaka med Ricotta

Citron- och mandelkaka med ricotta Granarolo
Foto: Köket.se

Citron- och mandelkaka med Ricotta

11 ingredienser

1 h

Baka den här ljuvliga kakan och bjud dina gäster på. Ricottan gör att kakan blir både saftig och får en väldigt god smak. Kakan är även glutenfri och passar perfekt till både fika eller en lite festligare tillställning nu under sommaren.

Granarolo Ricotta
Granarolo Ricotta NY 2023

Granarolo Ricotta

Italiensk färskost med mild smak och fin syra, perfekt istället för grädde i ditt favoritrecept.

Läs mer

Ingredienser

portioner kaka
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 citroner, skalet av (ekologiska)
  • 4 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 förp Granarolo Ricotta
  • mandelspån
  • florsocker, till garnering
  • smör och ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en form med avtagbara kanter.
  3. Vispa smör, 2 dl socker och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt det rivna citronskalet och vispa igen.
  4. Separera äggulorna från äggvitorna. Tillsätt 1 äggula i taget till smeten och vispa.
  5. Vispa äggvitorna till ett löst skum. Tillsätt lite socker i taget (1 dl totalt) och vispa tills du har en maräng (smeten är blank och fast).
  6. Tillsätt mandelmjölet och bakpulvret till smörblandningen och blanda tills du inte har några klumpar. Vänd ner Ricottan och marängen och blanda tills du har en jämn smet.
  7. Häll över smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda i ugnen i ca 45 minuter, eller tills kakan har fått fin färg.
  8. Ta ut och svalna. Garnera gärna kakan genom att pudra lite florsocker över.
TIPS!
Italienska tips från Granarolo!
Pizza med burrata Granarolo

Italienska tips från Granarolo!

Goda middagar med ricotta, burrata, mozzarella och Quattrocento

Läs mer