Citron- och olivkyckling med couscous

koket.se
Citron- och olivkyckling med couscous
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Citron- och olivkyckling med couscous

21 ingredienser

45 min + 2 h i ugnen

Mustig gryta med kyckling, lök, oliver och citron samt flera goda kryddor som ger rätten sin karaktär. En perfekt helgrätt som serveras med couscous.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingklubbor
  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 kruka färsk koriander, grovhackad
  • 1 kruka färsk persilja, grovhackad
  • 1 g saffran
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 2 tsk chilipulver (eller paprikapulver)
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2-3 inlagda citroner
  • ca 3 dl vatten
  • 1,5 dl gröna oliver (med kärnor)
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • salt

Servering

  • 4 dl couscous
  • 3 msk olivolja
  • 4 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • ev färsk persilja

Gör så här

  1. Dela kycklingklubborna på mitten. Krydda dem med svartpeppar runt om.
  2. Stek dem i olja i en stekpanna, ca 4-5 minuter på varje sida. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan.
  3. Skala, halvera och skär löken i strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Stek lök och vitlök glansig på medelvärme i smör och olja i samma stekpanna som du stekte kycklingen. Tillsätt alla torra kryddor, koriander och persilja och fräs lite till (det kommer att dofta ljuvligt).
  4. Skär bort det gula skalet från citronerna och finhacka fruktköttet, skalet kan du spara till garnering vid servering. Lägg fruktköttet i stekpannan med löken, fräs lite till.
  5. Häll på vattnet och låt såsen småkoka ca 15 minuter. Smaka av med salt.
  6. Lägg kycklingen i en tagine, gjutjärnsgryta eller lergryta. Häll såsen över kycklingen. Toppa med oliver. Ställ in tagine/lergrytan i en kall ugn, sätt sedan på värmen, 175 grader över- och undervärme. Ställer man in en lergryta i varm ugn finns det risk att den spricker. Använder du en gjutjärnsgryta går det bra att ställa in den i en varm ugn. Låt allting tillagas i ca 2 timmar under lock tills kycklingen är helt färdiglagad. Efter halva tillagningstiden kan du lyfta på locket och ösa kycklingen med såsen.

Couscous

  1. Koka upp buljongen. Blanda couscousen med olivoljan i en skål. Häll på den kokande buljongen och täck med lock. Låt stå ca 10 minuter. Blanda runt couscousen med gaffel så att den blir lätt och luftig.
  2. Servera kycklingen med couscousen. Garnera med citronskalen och ev persilja.

Tips! Inlagda citroner finns att köpa i välsorterade mataffärer och i delikatessbutiker. Du kan också enkelt göra egna med familjen Mandelmanns recept.