Citron-pocherad vit sparris

NYHET
Citron-pocherad vit sparris
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Citron-pocherad vit sparris

22 ingredienser

1 h

Citron-pocherad vit sparris med sojahollandaise, forellrom och friterat ägg är en härlig rätt som andas svensk vår.

Ingredienser

portioner

Pocherade ägg

  • 4 ägg
  • 2 tsk ättiksprit 12 %
  • vatten

Panering

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl pankoströbröd

Sparris

  • 8 vita sparrisar (stora)
  • 2 l vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 citron
  • 75 g smör
  • 1,5 l frityrolja

Hollandaise

  • 250 g smör
  • 3 äggulor
  • vatten
  • 2 tsk champagnevinäger
  • 1 dl japansk soja (light)
  • salt
  • tabasco

Topping

  • 4 msk forellrom
  • 50 g krasse (senapskrasse)

Gör så här

Pocherade ägg

  1. Häll ättika i en skål och knäck därefter i ett ägg i taget. Låt äggen ligga i bunken med ättika i minst 10 minuter.
  2. Värm vatten i en bred kastrull och dra tre varv i botten på kastrullen med en sked eller hålslev så att det bildas en virvel.
  3. Häll i äggen och låt pochera i ca 3 minuter, kyl sedan ner.

Panering

  1. Panera sedan äggen i mjöl, ägg och sist panko.

Sparris

  1. Skala sparrisen och lägg i en ugnsfast form.
  2. Värm samtidigt upp vatten, socker, salt, citron och smör.
  3. Häll lagen över sparrisen och ställ in i ugnen på 120 grader tills sparrisen är helt mjuk.

Hollandaise

  1. Börja med att smälta smöret till ca 65 grader.
  2. Vispa sedan äggulorna i en kastrull med några droppar vatten, vinäger och 1 msk soja.
  3. Vispa på medelvärme tills ägget börjar tjockna.
  4. Tillsätt smöret successivt och smaka sedan av med mer soja, tabasco och vinäger.

Servering

  1. Skär sparrisen i bitar.
  2. Fritera äggen ca 2 minuter i olja som är 180 grader varm.
  3. Lägg en generös sked med hollandaise på sparrisen och toppa med ägget.
  4. Strö slutligen över lite forellrom och krasse.