Citrusmarinerad hälleflundra

koket.se
Citrusmarinerad hälleflundra
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Citrusmarinerad hälleflundra

14 ingredienser

20 m

Citrusmarinerad hälleflundra ceviche-style med avokado och jalapeño blir en härlig förrätt att lyxa till helgen med.

Se Jonas Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 apelsiner
  • 2 citroner
  • 2 limefrukter
  • 1 tomat
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • chilipulver
  • peppar
  • 200 g hälleflundra
  • 1 avokado
  • 0,5 gurka
  • 1 grapefrukt
  • 2 jalapeños

Gör så här

  1. Börja med att blanda juice från samtliga citrusfrukter, förutom grapefrukten.
  2. Mixa juicen med tomat och vitlök.
  3. Smaka av med olivolja, salt, chilipulver och peppar.
  4. Skiva hälleflundran tunt.
  5. Skär avokado, gurka och grapefruktfiléer i bitar.
  6. Skiva jalapeño tunt.
  7. Lägg hälleflundra i botten på tallrikarna och toppa med avokado, gurka och grapefrukt.
  8. Häll över juice och avsluta med ringar av jalapeño.
  9. Klart att serveras!

Jonas tipar också om att du kan grava hälleflundran. Blanda 1 msk salt och 2 msk socker med 4 krossade stjärnanis för ca 1 kg fisk. Gnid in fisken med blandnigen och lägg i en plastpåse. Grava 1 dygn i kylen, vänd några gånger under gravningen.