Cookie med hallon och jordnöt

koket.se
Cookie med hallon och jordnöt
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Cookie med hallon och jordnöt

13 ingredienser

1 h + tid i kyl

”En cookie för dig med en förkärlek till jordnötssmör och sylt. Du kan koka din egna hallonsylt som jag gör, men det går lika bra att köpa en du själv tycker om. Fyllningen kan även den varieras med chokladganache eller endast sylt. Lycka till!" /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner styck

Kakdeg

  • 255 g normalsaltat smör
  • 105 g jordnötssmör, utan bitar [0,8 dl]
  • 370 g farinsocker, mjukt (eller ljus muscovado) [5 dl]
  • 202 g vetemjöl [3,4 dl]
  • 202 g fullkornsdinkelmjöl [3,3 dl]
  • 7,2 g salt [1,15 tsk]
  • 4,8 g bakpulver [1 tsk]
  • 58 g ägg [0,6 dl]

Jordnötsfyllning

  • 120 g jordnötssmör (utan bitar)
  • 30 g florsocker
  • 24 g normalsaltat smör
  • salt

Formning och bakning

  • 75-100 g hallonsylt

Gör så här

Kakdeg

  1. Blanda samman smör, jordnötssmör och farinsocker.
  2. Tillsätt vetemjöl, dinkel, salt och bakpulver.
  3. Tillsätt ägget och blanda degen tills du kan rulla ihop en boll och trycka ihop den utan sprickor.
  4. Låt degen vila i kylen minst 1 timme, helst över natten.

Jordnötsfyllningen

  1. Blanda samman alla ingredienser och låt stå tills vidare. Används bäst kall.

Formning och bakning

  1. Kavla ut degen så att den är 0,5 cm tjock mellan två bakplåtspapper och tryck ut cirklar som är 6-8 cm stora.
  2. Lägg jordnötsfyllning i mitten av ena cirkeln och gör en grop som du toppar med sylt.
  3. Lägg den andra cirkeln ovanpå och tryck ihop ändarna. Nu kan du frysa in kakorna obakta i upp till 1 månad, eller baka dem direkt.
  4. Baka kakorna kalla på 180 grader i 7-8 minuter utan varmluft.